TS11149 şalgam suyu standardında şalgam suyu, “Bulgur unu, ekşi hamur, içme suyu ve yemeklik tuzun karıştırılıp laktik asit fermantasyonuna tabi tutulduktan sonra elde edilen özütün, kara havuç, şalgam ve istenirse acı toz biber ilave edilerek hazırlanan karışımın tekrar laktik asit fermantasyonuna tabi tutulması ile elde edilen ve istenildiğinde ısıl işlem ile dayanıklı hale getirilen bir ürün” olarak tanımlanmıştır. Aynı yoğurt, sirke, kefir gibi şalgam da fermantasyon yoluyla elde edilmektedir.
Şalgam’daki sıkıntı içerisinde koruyucu olarak bulunan E211 kodlu sodyum benzoattır. Maalesef söylememiz gerekir ki en meşhur markaların hepsinde bu katkı maddesi var. Peki TS standartında bahsetmemesine rağmen ısrarla eklenen bu sodyum benzoat nedir❓
Benzoik asit ve benzoatlar (E210-E219 arası) asidik gıdalarda, hem mayalara hem de mantara karşı koruyucu olarak kullanılır. Benzoatlar hiperaktivite ve astıma neden olmakta olup aynı zamanda C vitamini (E300) veya eritorbik asit (E315) varlığında ısı veya ışığa maruz kaldıklarında kanserojen bir madde olan benzene dönüşmektedir.
En meşhur markaların hepsinde bu katkı maddesi bulunmaktadır. Biz burada katkı maddesi içermeyen “Organik” sertifikası olan sağlıklı şalgamları paylaşıyoruz.
▪️Kilikya Organik Şalgam: Turkgap organik sertifikası, kosher sertifikası ve Kascert helal sertifikası bulunmaktadır.
▪️Günseven Organik Şalgam Suyu: Royal Cert helal sertifikası ve Ecocert organik sertifikası bulunmaktadır.
▪️Karakız Organik Şalgam: Ecocert organik sertifikası var ama helal sertifikası bulunmamaktadır.
▪️Happy Life Organik Şalgam: Orser organik sertifikası var ama helal sertifikası bulunmamaktadır.
▪️Altın Koza Organik Şalgam: Orser organik sertifikası ve BQS helal sertifikası bulunmaktadır.
Mübarek 3 aylar içerisindeyiz. Özellikle Ramazan ayında sofralarımızı Coca cola ile değil şalgam ve ayran gibi içeceklerle süsleyelim.
Doktorum Yılmaz şalgam suyu incelemesini okumak için tıklayınız.
Afia şalgam incelemesini okumak için tıklayınız.