Sertifikalar

Vegan Sertifikası

Vegan sertifikası alan üründe hayvansal madde kullanılmaması ve hayvanlar üzerinde test edilmemesi gerekmektedir. V-Label, Avrupa Vejetaryenler Birliği tarafından geliştirilmiş ve Uluslararası Vejetaryenler Birliği ve üye ülkelerce tanınmış global yaygınlıktaki tek semboldür. Merkezi İsviçre’dedir. V-Label GmbH öncülüğünde, dağıtım ve denetimi, birliğe üye ülke derneklerince yapılır. Veganlar bal, et, süt, yumurta, peynir gibi ürünleri tüketmemektedirler.

Kosher/Koşer Sertifikası

Kosher belgesi musevi inancına uygun olarak üretilmiş ürünleri tescilleyen bir belgedir. İşletmelerde üretim yapılırken kullanılan malzemelerin ve tüm aşamaların ve hatta ekipmanların musevi inançlarına uygunluğu din adamları(haham) tarafından üretim yerinde kontrol edilir. Uygulama, malzeme ve ekipmanlarda inançlarına aykırı bir durum olmaması durumunda din adamları firmada üretilen ürünlere kosher(koşer) belgesi verir. Kosher İbranice’de “uygun” anlamına gelmektedir.

Organik Tarım Sertifikası

Üretimde kimyasal girdi kullanılmaz. Üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı tarımsal üretim biçimidir.

Ekolojik tarımın amacı; su kaynakları ve toprak ile havayı kirletmeden, çevre, bitki, hayvan ve insan sağlığını korumaktır. Daha geniş anlamda çevreyi korumayı amaçlayan, tarımın sürekliliğini sağlamayı hedefleyen, doğadan aldığını doğaya geri veren ve hatta çalışanlarının menfaatlerini korumaya başlayan toplu bir felsefenin ürünü, bir yaşam biçimidir.

Bir ürünün Organik Sertifika sahibi olabilmesi için:

Avrupa Birliği standart ve kurallarına göre T.C. Tarım Bakanlığı’nın yetkilendirdiği (çoğu uluslararası yetkili) sertifika kuruluşları tarafından,

• Tohum’un denetlenerek sertifikalanması

• Tarla’nın denetlenerek sertifikalanması

• Çiftçi’nin eğitilip, denetlenerek sertifikalanması

• Yetişen Ürün’ün denetlenerek sertifikalanması

• Doğal Böcek İlacı’nın denetlenerek sertifikalanması

• Doğal Gübre’nin denetlenerek sertifikalanması

• Ürünü İşleyen’in denetlenerek sertifikalanması

• Ürünü Paketleyip Pazarlayan’ın denetlenerek sertifikalanması gerekir.

Cruelty Free Sertifikası

Hayvanlar üzerinde test edilmemiş demektir. Lakin hayvanlardan elde edilmiş madde içermediği anlamına gelmiyor. Bunun için aynı zamanda vegan olması gerekmektedir.

Gluten Free Sertifikası

Gluten içermez. Gluten en fazla buğdayda olmak üzere yulaf, arpa ve çavdar gibi unlu mamullerde bulunan bir protein grubudur. Çölyak hastası olan ya da gluten alerjisi olanların tüketmemesi gerekir.

Ecocert Sertifikası

Uluslararası “Organik Sertifikalar” sağlayan bir organizasyondur. Standart kuralları sıkıdır. Üretimin tamamını “her aşamada” denetlemektedir. Bitki yetiştirilirken, temiz suyla sulanırken, toplanırken, formül oluşturulurken, dolum aşamasında, paketlenirken, ambara konulurken… Çatı kuruluşu olan Cosmos’a Ecocert ve birçok kuruluş bağlıdır.

ECOCERT, organik kozmetikler için standardını şöyle belirlemiş:

– En az % 95 bitkisel ve doğal madde olmalı.

– “Negatif” listesine dâhil olmayan sentetik maddeler  %5 ile sınırlı olmalı.

NaTrue Sertifikası

NaTrue, Brüksel merkezli oluşturulan dünyanın gerçek anlamda ilk uluslararası geçerli Doğal ve Organik Kozmetik Sertifikası’dır. Bugüne kadar bilinen sertifikalar esas olarak bölgesel ve ülkesel karakter taşıyordu ve çok sayıdaki sertifikanın birbirinden farklı kriterleri kargaşaya yol açıyordu. Gerçek anlamda uluslararası bir organik ve doğal kozmetik sertifikası yoktu. Bu kargaşa içinde tüketiciye yol gösterecek apaçık tanımlanmış kriterlere ihtiyaç bulunuyordu.

Organik ve doğal kavramını, gerçek anlamda doğal ve organik olmayan ürünlere karşı korumak amacıyla Brüksel’de iki yıldan beri süren çalışmalar sonunda NaTrue sertifikası oluşturuldu. 2009 yılı başında doğal ve organik kozmetik ürünler, NaTrue sertifikasına göre değerlendirilmeye başlandı.

Brüksel’deki NaTrue Organizasyonu ve Bilimsel Kurulu, gerekli kriterleri sürekli olarak denetleyecek. Ürün formüllerinin kontrolü ise bağımsız sertifikalandırma kuruluşları tarafından yapılacak.

NaTrue kriterleri, birçok bölgesel ve ülkesel sertifikadan farklı olarak, Natrue web sayfasında tüm ayrıntılarıyla tüketicinin bilgisine sunulmuş bulunmakta: 

https://www.natrue.org/

 

BHIT Kontrollü Doğal Kozmetik Sertifikası

Belirlediği ölçütlere uyulması dünya çapında çalışan Kontrol enstitüsü “Ecocontrol” firması tarafından gerçekleşiyor. Kriterlere uyan kozmetikler, damgasıyla belirleniyor. Bu tarafsız kurum, doğal ürünlerden hammadde ve üretimleri temel alınarak ‘kontrollü doğal kozmetik’ olma ölçütünü belirlemektedir.

Organik toplamayla hasat edilmeli.

Hammadde bitkisel olmalı.

Organik tarımdan gelmeli ve kontrol edilmiş olmalı.

Hayvanlar üzerinde test edilmemeli.

Hayvansal hammadde kullanılmamalı.

Cosmebio Sertifikası

Etiği olan kozmetik ürünlerin özelliklerini belirlemek için on kozmetik laboratuvarının işbirliğiyle kurulmuş bağımsız bir kuruluştur. COSMEBIO’nun günümüzde 200’den fazla üyesi ve 4000’den fazla sertifikalı ürünü vardır. Çevre dostu, doğal ve organik ürün arayan tüketicilere rehber bir kurumdur. Çünkü sektörde organik tarımı, hammadde ve madde tedarikçilerini, özel üreticileri, kozmetik laboratuvarlarını ve dağıtıcıları da şeffaf bir çatıda toplamıştır.

Cosmébio logosunun ardındaki teminat nedir ki?

Cosmebio, organik kozmetik ürünleri üretmek için kullanılan üretim prosedürlerinin şeffafça açıklanmasını şart koşmaktadır. Organik ve Çevre Dostu logosu taşıyan ürünler, ağırlıklı olarak doğal kökenli maddeler veya doğal maddeler içermek ve sıkı kurallara uymak zorundadır. En az %95 doğal madde, doğal kökenli madde ya da organik tarım kaynaklı (tüm vakalarda bu oran her zaman% 95 daha fazla) madde içermek zorundadır. GDO, PEG, parafin, silikon, parabenler veya fenoksietanol gibi, sentetik koruyucuların hepsi, sentetik kokuları, renklendiricileri, petrokimya türevlerini kara listeye almıştır, kullanılmaz. İyonize tedavilere karşıdır. Doğaya bir saygı ve ekosistemin dengesi açısından hayvanlar üzerinde test yapılmamasına karşıdır. Dış ambalajları ve ambalaj, biyolojik olarak parçalanabilen ya da geri dönüşümlüdür. Ürünün tüm aşama bilgileri ambalaj üzerinde yer almalıdır.

Eco Control Sertifikası

Eco Control Sertifika kriterleri:

Kesinlikle enzim kullanılmadığını,

Kesinlikle petrokimyasal ve kısmi petrokimyasal koruyucu madde kullanılmadığını,

Kesinlikle petrokimyasal ve kısmi petrokimyasal tensidlerin kullanılmadığını,

Sadece organik sertifikalı saf eterik yağların kullanılmış olduğunu,

Organik sertifikalı yağlardan elde edilen Saf bitkisel sabunların kullanılmış olduğunu,

Elektrik ve ısıtma için %100 yenilenebilir enerjilerin kullanıldığını,

PreCert Consulting &Audits tarafından kontrol edildiğini.

İCEA Sertifikası

GMO’ lar içermezler.

Yönetmelik ve onaylı listelerde belirtilmiş yasaklanmış maddeler içermezler.

İonize radyasyon olmadan işlenirler.

Üretim sırasında hormon ve böcek ilacı kullanılmaz.

Son ürün testlerinde hayvanlar kullanılmaz.

Organik sertifikalı bitkisel girdilerle formüle edilmektedirler.

ÖKO TEST SEHR GUT Sertifikası

Almanya’nın en iyi test kuruluşudur. Bebek oyuncağından, kozmetiğe, vitamin içeriğinden tahtanın kalitesine ve kimyalına, kumaş ve duvar boyasından, elektroniğe kadar test edip sonuçlarını açıklayan bağımsız bir kurumdur. Onay verdiği ve “iyi” dediği her marka Öko Test logosunu ambalajında taşır. Tüketiciye kandırılmadığını, dürüst firmadan ürün almış olduğunun belgesi gibidir. Büyük laboratuvarları, test atölyeleri ve yüzlerce bilim adamının çalıştığı kurum binasıyla prestijli bir logodur. Almanca “sehr gut” çok iyi anlamını taşımaktadır.

Hastalıktan Ari İşletme Belgesi

Ülkemizde ne yazık ki yaygın olarak, köylerde ve  çiftliklerde bulunan küçükbaş ve büyükbaş hayvanlarda Tüberküloz, Mavidil, Brusella gibi insan sağlığı ve hayvan sağlığı açısından sakıncalı hastalıklar sıklıkla görülmektedir. Bu  hastalıklar halk sağlığı açısından büyük risk teşkil etmektedirler. 2010 yılı itibarı ile Avrupa Birliği ile T.C. Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ortak proje başlatarak ülkemizdeki hayvancılığı daha sağlıklı ve sürdürülebilir bir hale getirmek için Hastalıktan Ari İşletme sertifika programına başlamışlardır. Proje kapsamında, işletmeler 6 ayda bir  tam teşekküllü sağlık taramasından geçirilmektedir. Bağımsız laboratuarlar tarafından her hayvandan alınan kanlar analiz edilir ve tüm sonuçlar temiz çıktığı taktirde işletme “Hastalıktan Ari İşletme Belgesi” almaya hak kazanmakta olup işletmedeki her hayvan devlet tarafından maddi olarak desteklenmaktedir.