Şüpheli içerikli gıda katkı maddeleri konusunda pratik bilgilerden oluşan bu yazıda gliserol, yağ asitlerinin mono ve digliseritleri, soya lesitini, mısır, kanola, aromalar… içeren ürünlerden bahsettik.
Helal Sertifikası Ne İşe Yarar❓
Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem): “Şüphesiz ki helal belli, haram da bellidir. Bu ikisi arasında çok kimselerin bilmedikleri şüpheli şeyler vardır. Her kim şüpheli şeylerden korunursa, dinini ve namusunu korumaya talip olmuş demektir. Kim ki şüpheli şeylere dalarsa, tıpkı bir korunun çevresinde hayvanlarını otlatan bir çobanın sürüsünün çok geçmeden o koruya dalacağı gibi o da haramların içine düşüverir. Dikkat ediniz, her hükümdarın bir korusu vardır. İyi dinleyiniz: Allah’ın korusu da yasaklarıdır. Uyanık olunuz: Vücudun içinde bir çiğnem et vardır. O iyi olduğunda bütün cesed de iyi olur. O bozulduğunda ise bütün bünye fesada uğrar. Biliniz ki o kâlptir.” (Buhari ve Müslim)
Dünya bir imtihan yeridir. Kur’an ve sünnette haram ve helaller belirtilmiştir. Hadisi Şerifte bunların dışında birde şüpheliler olduğu ve bu şüpheli şeylerden korunmayı dinini ve namusunu korumaya denk saymıştır.
Helal Gıda Rehberi paylaşımlarının önceki 2 paylaşımda haram sayılanlar ve zararlı kabul edilenlerden bazılarını paylaşmıştık. Hiçbir helal sertifikası bunları aklayamaz! Peki ne işe yarar helal sertifikası? Şüpheli kabul edilen ve sayıları belki yüzlerce olan katkı maddelerinin incelendiğini ve güvenilir olduğunu bizlere söyler. Mesela;
▪️E422/Gliserin/Gliserol ismini gördüğünüzde bitkisel olmasına dikkat edin. Hayvansal ise ithal ürün olduğundan büyük sıkıntı var. Domuz… gibi. Sakız, şeker, ıslak mendil, diş macunu, vitamin ve donuk pastalarda karşılaştık.
▪️E470 Yağ asit tuzları & E471 Yağ asitlerinin mono ve digliseritleri: Bitkisel veya hayvansal olabilir. Ürünün üstünde bitkisel yazısı görülmeli. Dondurmalar, kremalar, marsmallowlu kekler, sakızlar, çikolatalar, 3ü 1 arada kahveler ve pastırmalarda karşılaştık.
▪️E322 Soya lestini: 2012’de Mehdi Eker (Eski Tarım Bakanı) dünyada GDO’suz soya yok demişti. Olsa bile çok azdır. Dünya’da GDO olarak üretilen bitkilerin %99’unu soya fasulyesi, mısır, kolza ve pamuk oluşturuyor. Vegan yaşam projesinin çıkış noktası da GDO’lu soyadır! Dikkat etmek lazım. Draje, bisküvi ve çikolata gibi birçok üründe bulunur.
▪️Mısır: Mısırdan üretilen yan ürünler yaklaşık 700 tanedir. Dünya üretiminin çoğu GDO’lu, kalanı ise hibrit tohumdandır. 8 sıralı mısır göreniniz var mı?
▪️Kanola: %100’ünün GDO’lu olduğu söylenmektedir. (Müslüman’ın Diyeti kitabı)
▪️Aromalar: Aromalarda çözücü olarak genellikle etil alkol kullanılıyor. Bu bilgiyi etiket bilgisinden öğrenemeyiz. Başta çikolatalar olmak üzere hemen hemen her üründe bulunur.
Bunların Dışındaki Gıda Katkı Maddeleri
Süt ürünleri, mayalar, renklendiriciler… gibi birçok kategoride şüpheli olupta şüphelerinden arınması gereken girdiler bulunmaktadır. Bunların en garanti çözümü ise güvenilir bir helal sertifikasıdır. Hayvansal ya da bitkisel olabilen katkı maddelerinde ürün etiketinde bitkisel yazısını görmeniz önemlidir. Alkol, GDO, hayvansal/bitkisel olabilme gibi şüphe içeren durumlarda üretici ile irtibata geçmek ise bir diğer yoldur (genelde ithal olan hammaddelerde çok fazla bilgileri olmuyor).
Peygamber efendimizin (sav) güzel bir hadisi ile bitirelim.
Hazret-i Peygamber Hazret-i Ali’ye hitaben şöyle buyurmuştur:
“Ya Ali! Kâfir bile olsa komşuna ikrâm et, kâfir de olsa misafirine ikrâm et, anne babana kâfir de olsa ikrâm et, dilencileri kafir de olsalar reddetme. Şüpheli şeyleri yiyenin dini örtülü, kalbi kara olur. Haram yiyenin kalbi ölür. Dîni köhne, yakîni zayıf, duası perdelenmiş olur, ibadeti azalır.”
Haram olduğuna ittifak edilen gıda katkı maddeleri yazısına ulaşmak için tıklayınız.
Zararlı olduğuna ittifak edilen gıda katkı maddeleri yazısına ulaşmak için tıklayınız.