Alkolsüz Malt İçeceği

Sütü artırmak için alkolsüz malt içeceği kullanmam câiz mi❓

Malt içeceği arpadan fermente yoluyla elde edilen bir içecektir.
Alkolsüz malt içeceği günümüzde 2 şekilde üretilmektedir.

1⃣ Arpalar suya atılır, çimlenene kadar bekletilir. Ondan sonra fermente yani mayalanma başlar. Bu mayadan sonra da içinde oluşan alkol damıtılarak (ısıtılarak) buharlaştırılır ve içecek haline getirilir. Alkol oranı %2-3’ten %0.2-%0.3‘e indirilir.

2⃣ Bira olarak üretiliyor. %6 civarında alkol oluştuktan sonra damıtılarak alkol uzaklaştırılıyor.

Alkolün durumuna baktığımızda ya hariçten eklenir ya da fermente olurken oluşmaktadır.

  • Hariçten katıldığı taktirde az olsun çok olsun, oranı ne olursa olsun İsmailağa Fetva Kurulu buna fetva vermemektedir. Adı ne olursa olsun, gıda olarak üretilenlerde dahil, genellikle aromalarda kullanılmakta olup buna fetva verilmemektedir.

Alkolsüz Malt İçeceği – Fermente yoluyla alkol oluştuğu duruma nasıl bakılmaktadır❓

  • Bir insan o üründen tüketebileceği nihai noktaya kadar tüketse o kişiye sarhoşluk verir mi vermez mi❓ Verirse azda içse çokta içse caiz değil. Vermezse her halükarda caiz olacaktır.

✨ Malt içeceğinde alkol hariçten katılmıyor. Bu müsellemdir (inkar edilemeyen). Fermente yoluyla oluştuğu için önemli olan alkolün oranıdır. Eğer bu oran içebileceği nihai noktaya kadar içtiğinde insana sarhoşluk veriyorsa azıda çoğuda caiz değildir. Fakat böyle bir sarhoşluk vermeyecek ise o zaman caiz olur. Yaptığımız araştırmalar sonucunda bu üründeki alkol oranı %0.2-%0.3‘ü geçmemektedir. Bu da normal bir insana ne kadar içerse içsin sarhoşluk vermez. 2. yöntemde yani biradan üretilmesi yönteminde alkolün haram ve necis olması durumundan dolayı yıkanmadan temizlenmiş sayılmıyor. İsmailağa Fetva Kurulu‘na göre 2. yöntemdense 1. yöntem evladır.

✨ Diğer bir durum ise marketin reyonunda durduğunda kendi kendine fermentesi devam edebilir mi❓
Kefirde bu tür bir durum olduğu için burada da sorgulanmalıdır. Bu üründe belli aşamalarda ısıtma ve soğutma sistemine tabi olduğu için içerisindeki hücreler tamamiyle öldürülüyor. Dolayısıyla fermente durdurulmuş oluyor.

İlla da tüketmek isteyen kardeşlerimizden ricamızdır. İçki üreten firmalarınkini kesinlikle kullanmasınlar. Bira kutusuna benzer ürünlerden de teşbih ve benzeme olduğundan kesinlikle kaçınsınlar. Diğerlerinde de hangi tür üretimdedir, bunu öğrenip öyle tüketsinler.

Fatih Kalender Hocaefendi

Kefir konusu incelemesi için tıklayınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir