İslami Açıdan Kefir Tüketmek Caiz Midir?

🔹Son paylaşımımızda alkolleri paylaşmıştık. Bu paylaşımdan sonra kefirlerle ilgili birçok soru aldık. Biz de bu ihtiyacı karşılamak için kefire islami bir bakış yapmaya karar verdik.
🔹Kefir; Kafkasya orijinli olup, inek, koyun, keçi ve kısrak sütüne, karnabahar benzeri kefir granülleri ilave edilerek elde edilen, ferahlık veren fermente bir süt ürünüdür. Son yıllarda organik beslenmeye olan eğilimin artması ile birlikte kefir mayasına olan ilgi de artmaktadır.
🔹Kefir istenirse markette hazır olarak satılmakta olup istenirse de evde yapılabilecek kolaylıktadır. Detaya girmeden kısaca anlatmak gerekirse: sütü kaynattıktan sonra oda sıcaklığına gelince içine #kefir taneleri ilave edilir ve karanlık bir yerde 8-24 saat arasında mayalanmaya bırakılarak kefir içeceği elde edilebilir.
🔹Kefir granüllerinin etrafı bakteri ve mayalardan oluşan polisakkarit matriks ile çevrilidir. Bu matrikste bulunan laktik asit bakterileri (LAB) ve mayaların sütü fermente etmeleri sonucu laktik asit, CO², az miktarda #alkol ve aromatik moleküller oluşur. Oluşan bu son ürün yoğurttaki gibi olmayıp, bekledikçe alkol miktarı artmaktadır. Bu durum ise İslami kesim de hocalar arasında ihtilaflara neden olmuştur❗
🔹Birçok farklı hoca ve kurumun görüşüne bakarak sizler için bu konuyu derledik. Diyanet İşlerinden farklı vakıf ve cemaatlerin hocalarına kadar birçok kesimin görüşünü görsel olarak tarafınıza sunmaktayız. Fakat üzülerek söylemekteyiz ki bu konunun tek 1 cevabı olması gerekir iken birçok farklı görüş bulunmaktadır.
🔹Rasûlullah’a kuru üzüm şerbeti (hoşafı) yapılırdı. Aynı gün ondan içerdi. Ertesi gün ve sonraki gün de içerdi.
Üçüncü gün akşam olduğunda da o şerbetten içer ve başkasına ikram ederdi. Ama artan olursa dökerdi (ertesi güne bırakmazdı). (Müslim)
⛔Biz #fetva makamı olmamakla beraber kendi görüşümüzü de sunmak isteriz. Alkol eğer haricen katılmışsa sekir (sarhoşluk) verip vermemesine bakılmadan uygun değildir, fermente yoluyla oluşmuş ise de fazlası #sarhoşluk verebilecek seviyede mi değil mi diye bakılır görüşünün ağırlıklı kabulünü gördük ve bu görüşün daha doğru olduğu kanaatindeyiz❗

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir