Trans Yağ Yoktur Yazısı ve Etiket Bilgisi Kaldırılacak Mı?

TGK Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği’nde değişiklik yapılmasına dair taslak yayınlandı. Sadece trans yağ değil, başka konularda da yapılan değişiklikler mevcut. Bakalım bu taslak neler içeriyormuş…

Trans Yağ Nedir?

Elde edilmesi sıvı yağların ana maddesine hidrojen eklenmesi ile olur. Sıvı yağların çoklu bağlarının hidrojene tabi tutulması ile yağ katılaştırılır. Trans yağ, tamamen sentetik bir yağdır yani doğal değildir. Genellikle margarin, hazır patates kızartması, kraker, çikolata, kek, bisküvi, işlenmiş ve paketli gıdalarda bulunur.

Trans Yağın Mevzuattaki Durumu

23/08/2007 tarihli ve 26622 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda Maddelerinin Genel Etiketleme Ve Beslenme Yönünden Etiketleme Kuralları Tebliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Tebliğ ile ürün etiketine trans yağ asitleri satırının eklenmesine hükmedilmiştir. Aynı tebliğde ürün içindeki transyağ toplam yağ miktarının %1‘ini geçmiyor ise “trans yağ asiti içermez” ibaresinin koyulmasına izin verilmiştir.

Türk Gıda Kodeksi Gıda Maddelerinin Genel Etiketleme Ve Beslenme Yönünden Etiketleme Kuralları Tebliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Tebliğ

26/01/2017 tarihli ve 29960 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme Ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği‘ne göre transyağ miktarı %2‘nin üzerinde olduğunda zorunlu olarak bildirilecektir. %2‘nin altında olduğunda ise isteğe bağlıdır, fakat genel olarak gösterilmektedir.

Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme Ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği

07/05/2020 tarihli ve 31120 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Gıdalara Vitaminler, Mineraller Ve Belirli Diğer Öğelerin Eklenmesi Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile gıdalardaki transyağ miktarının toplam yağ miktarının %2‘sini geçemeyeceği belirtilmiştir.

Peki bu yeni taslak hangi yenilikler getirecek?

  1. Trans yağ ile ilgili beyan yapma zorunluluğu kalkmıştır. Hem ürünün ambalajının üzerine transyağ yoktur, transyağ içermez… gibi bilgiler beyan edilmeyecek hem de transyağ miktarını gösteren besin öğeleri kısmından transyağ çıkartılmıştır.
  2. 26/1/2017 tarihli ve 29960 mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Beslenme ve Sağlık Beyanları Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır. Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde hazırlanan bu yönetmeliğin Sağlık Bakanlığı bünyesine geçirilmesi planlanmaktadır. Peki Sağlık Bakanlığı’nın her alanda olduğu gibi bu alanda da yetkisinin arttırılması ne kadar doğru?
  3. Bir gıdanın içerdiği enerji, besin öğeleri veya diğer öğeleri nedeniyle beslenme yönünden aşağıda belirtilen yararlı özelliklere sahip olduğunu belirten, ileri süren veya ima eden herhangi bir mesaj içermesi Sağlık Bakanlığı‘ndan alınacak izne tabiidir. Örneğin; korona ya karşı çok etkili, gribe bire bir… gibi söylemler.

a) Enerji için;
– Sağlar
– Azalan veya artan oranda sağlar
– Sağlamaz
b) Besin öğeleri ve/veya diğer öğeler için;
– İçerir
– Azalan veya artan oranlarda içerir
– İçermez

Diğer maddeleri de incelemek isteyenler için aşağıya linkini bırakıyoruz.

Habertürk’te Mehmet Akif Ersoy’un programına katılan Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Harun Seçkin, hazırlanan taslağın görüşe açıldığını ve gelen görüşler doğrultusunda trans yağ ibaresinin etiketlerde kalabileceğini söyledi.

Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği Taslağı ve Görüş Bildirme Formu için tıklayınız

Görüş Bildirme Adresi : kodeks@tarimorman.gov.tr

Son görüş bildirme tarihi: 26.12.2020

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir