Saç Boyaları Sağlığa Zararlı Mı?

#helalraporusorucevap ın bu haftaki konusu “Saç Boyaları”. Her konuda olduğu gibi saç boyaları konusunda da iki önemli veçhe vardır. Sağlığa zararlı mı ve dinen caiz mi?

Uzman ve sağlam kaynaklardan alınmış izahı aşağıdadır:
Avrupa‘da 18 yaş üzeri her üç kadından ve 40 yaş üzeri on erkekten biri saçını boyamaktadır. Bu kadar yaygın olan bir uygulama konusunu eleştirmenin güçlüğünün bilincindeyim. Ancak bir tıp mensubu olarak işlemin sağlığa etkileri konusunda toplumu aydınlatmanın yararlı ve gerekli olduğunu düşünüyorum. Saç boyamada oksidasyonla boya maddesi saça uygulanır. Boyanın saçtan çıkarılması olanaksızdır. Eğer saçın eski rengine dönmek istenirse saç uzadıkça kesilerek bu mümkündür. Saçın içyapısına müdahale ederek saç rengini değiştiren tüm kimyasal maddelerin sağlık için sakıncaları vardır. Örneğin, saç boyalarındaki phenilendiamin (PDA), o-toluylendiamin, resorcin, alpha naphthol; böbrek, karaciğer ve kalbe zarar vermektedir. Kurşun asetat kanserojen ve aşırı toksiktir.

Danimarka Saç Boyaları

Danimarka‘da yapılan bir araştırma, kuaförlerde kanserin iki kat daha sık görüldüğünü ortaya koymuştur. Bu bulguyu Amerika ve Almanya‘da yapılan araştırmalar doğrulamıştır. Birkaç yıl önce de kimi kadınların ameliyatla alınmış rahimlerinin iç dokusunda boya maddesi birikimi saptandığı basına manşet olmuştur. Boya maddesi idrarda da bulunmuştur. Seçilen saç boya rengi ne kadar koyu ise kanser riski de o derece büyüktür.

Amerika

Amerika’da California Southern Üniversitesi‘nde yapılan yeni bir araştırmada ayda bir kez saçını boyatan bayanlarda bir yıl sonra mesane kanseri riskinin 2.1 oranında arttığı saptanmıştır. 15 yıl süreli uygulamadan sonra ise bu artış oranı; saçını boyatmayanlara göre yüzde 330‘dur. Boya ürünleri ile çok sık temasta olan kuaförlerde de bir sene sonra mesane kanseri riski yüzde 50 artmaktadır. Amerikalı bilim adamları saç boyası ile meme kanseri arasında da ilişkiyi ortaya koymuşlardır. Sürekli saç boyatanlarda meme kanseri riski 5 kat artmaktadır. Yalnızca boya maddesi değil, ürünlerdeki oksidasyon maddesi de hastalıklara neden olmaktadır.

Örneğin amonyum persulfat/amonyum peroksodisulfat toz ve buharıyla kuaför astımı olarak tanımlanan rahatsızlığa yol açmaktadır. Hidrojen peroksit hücrelerimize zarar veren serbest radikalleri oluşturmaktadır. Bu nedenlerle saç boyası ürünlerinin baş derisiyle temasının elden geldiğince azaltılması ve uygulayıcının eldiven kullanması önerilmektedir.”

Resulullah (sav) buyuruyor, Hz. Cabir (ra) anlatıyor:

“Ebu Kuhafe, Fetih günü Resulullah’a (sav) getirilmişti. Saçları köpük gibi bembeyazdı. Aleyhissalatu vesselam: “Bunu hanımlarından birine götürün (de bunun saç ve sakalının rengini) değiştirsin. Fakat siyah(a boyamak)tan da kaçınınız.” buyurdular.”
“Saçın beyazlığını değiştirmek için kullandığınız şeylerin en iyisi kına ve keten bitkisidir.” (Ebu Davud, Tirmizi, Nesai, İbn Mace, Ahmed b. Hanbel)

✨Hem hadisi şeriflerde hem de yapılan bilimsel araştırmalardaki durum ortada. Fazla bir şey söylemeye gerek yok❗ Biz de sadece birkaç ürüne baktık. Wella, Loreal Paris, Hope ve Garnier gibi markalar. Görsellerde içeriklerini paylaştık.

Aynı zamanda EWG (Çevre Çalışma Grubu) sitesinde de saç boyaları iyi sonuçlar alamamışlar.

Uzmanlar, dünyada ve Türkiye’de henüz ekolojik açıdan yasal bir çerçevesi bulunmayan Benzisothiazolinone (Chlormethylisothiazolinone) ve Methylisothiazolinone tarzı sentetik koruyucuların da paraben benzeri zararlı etkileri olduğuna dikkat çekiyor.

Paylaşım isterseniz birkaç markaya bakabiliriz ama iyi bir sonuç çıkacağını hiç zannetmiyoruz maalesef…
Her şeyin en doğrusunu bilen yalnızca Allah Teala’dır.

EWG İncelemesi – Garnier Nutrisse Ultra Color

EWG İncelemesi – L’Oreal Paris Excellence Creme

Kaynak: Gimdes Fıkıh Risalesi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir