Orvital Organik Sosis Pastırma ve Sucuk

🔹 İşlenmiş et ürünlerinin (sucuk, salam, sosis, pastırma) genel olarak kanserojen olduğu ve tüketilmemesi gerektiği söylenir. Fakat bunu söyleyenler genel olarak bir çözüm sunmazlar. Şu maddeleri içermeyen ürünleri ya da şu markaları gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz gibi şeyler pek duymayız. Daha önceden bu konu ile ilgili birçok paylaşım yapmıştık. Şimdi de organik sertifikalı bir ürünün içerisinde neler olabiliyormuş Orvital markası özelinde hep beraber bakalım🕵️‍♂️

🔹 Orvital markası ODTÜ mezunu bir gıda mühendisi olan Muhammed Doğan tarafından Almanya’da ki organik sektörü gözlemlendikten sonra çocuklarına organik yumurta ve tavuk yedirmek amacıyla 2009 yılında Türkiye’de kurulmuştur. Organik tavuk işinden 1 yıl sonra Ayvacık’ta, Kaz Dağları’nın eteklerinde yöreye özgü “boz ırk” diye bilenen günümüzde azalmaya yüz tutmuş bir sığır türüyle organik kırmızı et üretimine başlıyorlar. Sonrasında da organik işlenmiş et ürünleri ve organik bakliyat ürünleri ile organik üretimler devam ediyorlar.

🔹 Orvital tavukların Gimdes tarafından helal sertifikası bulunmasına rağmen Orvital organik sosis ve organik pastırmanın helal sertifikası bulunmamaktadır.

Orvital Organik Sosis ve Pastırma

Bu ürünlerin içerisinde herhangi bir katkı maddesi bulunmamakta (en tehlikeli ve yaygın olanları karmin ve sodyum nitrit de dahil olmak üzere mono ve digliserit, dekstroz, doğal ve sentetik renklendiriciler, antioksidanlar ve stabilizitörlerin hiçbirini içermez) olup Ecocert bağımsız organik sertifika kuruluşu tarafından sertifikalandırılmıştır (sertifika kuralları paylaşımın sonundadır❗).

Organik sertifikalı olduğu için içerisindeki bütün girdiler (dana eti, sarımsak, kırmızı biber, mısır unu, kişniş…) organiktir ve GDO’lu değildir. Etlerin kesimininde helal kesim olduğu firma tarafından şifahen beyan edilmektedir. Organik sucuk ürününe gelecek olursak ürünün içerisinde E250 kodlu sodyum nitrit bulunmasa da katkı maddesi olarak E300 kodlu askorbik asit olarak ta geçen c vitamini (ticari olarak glikozun bakteriyel fermantasyonu ile elde edilir, doğal c vitamini değildir) ve kültür (starter kültürlerin et ürünlerine eklenmesinin amaçları; patojenleri inhibe ederek gıda güvenliğini arttırmak, bozulma etmeni olan bakterileri inhibe ederek ürünün raf ömrünü uzatmaktır) içermektedir.

Orvital Organik Fermente Sucuk

Bu katkı maddelerini içermeyen sucukların da (sadece et,sarımsak ve baharattan yapılmış) olduğu kısmı aklımızın bir yerinde bulunsun inşallah.
🔹 Organik ürünlerin fiyatı neden diğer ürünlerin minimum 2 katı hiç merak ettiniz mi❓

Kısaca organik hayvancılıktan bahsedecek olursak;

1️⃣ Tamamen organik yemlerle beslenilen, genetik yapısı değiştirilmemiş, çevreye, iklim koşullarına ve hastalıklara dayanıklı hayvanlar damızlık olarak kullanılır.
2️⃣ Üremede doğal yöntemler kullanılır. Klonlama ve embriyo transferi gibi metotlar kullanılmaz.
3️⃣ Hayvanlar, meralara veya açık hava gezinti alanlarına veya açık alanlara erişebilmelidir. Meralarda ve açık alanlarda birim alan başına düşen hayvan sayısı kısıtı bulunmaktadır.
Bunun gibi 10larca farklı kriter daha bulunmaktadır. Ayrıca geçiş süreci diye bir konu vardır ve büyükbaş hayvanlarda 12 ay, otlaklar için 24 ay gibi süreler vardır. Bu süreler doldurulmadan önce kesinlikle organik hayvancılık, organik et gibi ifadeler kullanılması yasaktır. Tüm bu süreçler bağımsız denetim şirketleri tarafından denetlenmektedir. Sözleşmeye aykırı bir üretim yapıldığında ise sertifikası iptal edilip bir daha hiçbir firma tarafından sertifika verilmiyor. Şartlar böyle ağır❗
Not: Organik tarım ve hayvancılıkla ilgili talep gelmesi halinde daha detaylı araştırmalar ve bilgiler hazırlayabiliriz😉

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir