Helal Lokma ve Dinimiz Açısından Önemi

“Ey iman edenler! Size verdiğimiz rızıkların temiz ve helal olanlarından yiyin. Şayet ancak Allâh’a kulluk ediyorsanız O’na şükredin.” (Bakara, 172)
Hazret-i Peygamber Hazret-i Ali’ye hitaben şöyle buyurmuştur:
“Ya Ali! Kâfir bile olsa komşuna ikrâm et, kâfir de olsa misafirine ikrâm et, anne babana kâfir de olsa ikrâm et, dilencileri kâfir de olsalar reddetme. Şüpheli şeyleri yiyenin dini örtülü, kalbi kara olur. Haram yiyenin kalbi ölür. Dîni köhne, yakîni zayıf, duası perdelenmiş olur, ibadeti azalır.”
Ebû Hureyre’den rivâyete göre, Resûl-i Ekrem (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:
“Mide bedenin havuzudur. Bütün damarlar oraya uğrar ve oradan geçer. Mide sağlam ise, damarlar da sağlam ve sıhhatli olarak oradan geçer; mide çürük olursa, damarlar da çürük olarak oradan geçer. Binada temel ne ise dinde de helal lokma odur. Temel sağlam olunca bina da sağlam olur; temel çürük olursa bina da çürük olduğu gibi, lokma da haram olduğu vakit din de çürük olur ve çöker.”
Helal lokma dinimizin ve dürüst olmanın temelidir. Kazancımızın helal olması yanında, yenilen gıdalara da haram (veya necis) unsurların karışmamasına itina göstermeliyiz. Yüce dinimizde insan ve hayvan idrarı, dışkısı, kanı, leşi, domuz eti, alkol gibi maddeler necistir. Bunlar insan sağlığını tehdit eden unsurların başında gelir.
İlerleyen teknolojiyle birlikte insanlar, doğrudan doğruya tabiattan elde edilen tabiî yiyecek ve içecekleri çok az tüketir hâle gelmiştir. Daha çok fabrikaların kocaman kazanlarının, preslerinin ve çarklarının içinde bilmediğimiz karma karışık işlemlere tabi tutulmuş hazır gıda maddelerini yemek zorunda kalıyoruz. Gerek medya, gerekse hayat şartları bunu âdetâ mecburî hâle getirmektedir.
İşin daha da dikkat edilmesi gereken yönü, bu sanayi ürünlerinin mutlaka çoğu ithal katkı maddelerini ihtiva etmesidir. Her ne kadar hazır gıdalarda bu maddeler olmazsa olmazlardansa da tüketimde bilinçli, tedbirli hareket etmezsek şüpheli lokmalar fark etmeden midemizi işgal eder.
Helâle dikkat ederken, gerek kazancımız, gerekse tükettiklerimizin helal olmasını ayrı düşünmememiz gerekir. #helal #lokma #helallokma #haram #domuzeti # necis #helalgıda #helalraporu
Kaynak: http://www.helalmutfak.org/helal-lokma

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir