Zincir marketler (A101, Bim ve Şok) kıyaslamalarında sıra çiğköfte markalarına geldi. Çiğköfteler konusunda ilk doğru bilinen yanlış bulyon ve çin tuzu (msg) konusudur. Her yerde bu ürünlerin kullanıldığı propagandası yapılıyor ama büyük firmaların hiçbirisi bulyon veya çin tuzu kullanmıyor artık. Lokal ve küçük firmalar istisna.
Peki çiğköfte markalarında kullanılan sıkıntılı maddeler neler❓ Zincir marketlerin içerikleri nasıl❓
Ucuz etin yahnisi yavan (tatsız) olur demiş atalarımız. Ne güzel de söylemişler. Ucuz kakaolu fındık kremaları bol şeker az fındık ve az kakao tozundan ibaret, ucuz baklavalar margarin, ucuz çorbalar ise bulyon içeriyorlar. Elbet istisnalar vardır. Pahalı ürün kaliteli, ucuz ürün kalitesiz demek değildir. Fakat polyester elbise fiyatına ipek elbise nasıl olmaz ise neredeyse 1.5 kilo bulgur fiyatına da çiğköfte olmamalı❗
Güvenilir bir helal sertifikası olmayan bir ürün eğer ketçap aroması, nar aroması, baharat aroması… gibi aromalar içeriyorsa nereden bileceğiz etanolde çözdürülmediğini. Glikoz fruktoz şuruplarının; gdo’suz ve üretiminde kullanılan enzimlerin helal yoldan elde edildiğine nasıl emin olacağız. Acı biber ekstraktının etanolde çözdürülmediğini nereden bileceğiz. Mısır özü yağının gdo’suz olduğunu bilebilir miyiz. Peki ya içerisinde azıcık dahi bulunsa bile helal sertifikası dahi alamayan E951 aspartam ve E950 asesülfam k gibi şekerden 200 kat daha tatlı ve kanserojen katkı maddeleri varsa nasıl güveneceğiz.
Bazı ürünler var ki güvenmek için bin türlü neden vardır. Bazıları da vardır ki güvenmemek için bin türlü neden vardır. Ürün ve firma seçerken biraz seçici olmalıyız, fiyata tav olmamalıyız galiba…
Not: Önceki gönderilerde renklendirmeden bahsetmiştik.
Oses çiğköfte incelemesini okumak için tıklayınız.
Komagene çiğköfte incelemesini okumak için tıklayınız.
Çiğköfteci Ömer Usta çiğköfte incelemesini okumak için tıklayınız.
Zincir marketler için tıklayınız.