Limon Sosu vs. Limon Suyu

Başta çorba ve salatalar olmak üzere birçok yemeğin içerisinde kullanılmakta olan limon yerine limon sosu kullansak iyi mi etmiş oluruz❓ Restoranlarda neden hep limon sosu (boyalı sitrik asit) verilir de limon suyu ya da limonun kendisi fazla tercih edilmez❓ Hadi hep beraber birkaç bilinen ürünün içeriği üzerinden limon sosu ve limon suyu kıyaslamalarımıza başlayalım.

Kıyaslama tablosunda ürünleri 3 farklı kategoriye ayırdık.
1️⃣ Kırmızı Renk: İçerisinde limon oranı maksimum %3’lerdedir. Aroma vericiler içerebilir. Haram, şüpheli veya zararlı kategorisinde renklendiriciler, koruyucular, kıvam vericiler vb. katkı maddeleri içermektedir.
2️⃣ Sarı Renk: İçerisinde limon oranı maksimum %3’lerdedir. Aroma verici içerebilir. Katkı maddeleri çok cüzi miktardadır.
3️⃣ Yeşil Renk: İçerisinde limon oranı %100’dür.

⛔ Mevzuata göre içerisinde sunset yellow (E110), kinolin sarısı (E104), karmosin (E122), allura red (E129), tartrazin (E102) veya ponzo 4R (E124) bulunan ürünlere “ÇOCUKLARIN AKTİVİTE VE DİKKATLERİ ÜZERİNE OLUMSUZ ETKİLERİ BULUNABİLİR.” şeklinde ilave bilgi yer alması zorunludur❗

▪️E104 Kinolin Sarısı: EFSA (Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi) ve FSA (Gıda Standartları Birimi) yasaklanmasını öneriyor. Amerika ve Norveç’te kullanımı yasaktır.

Diğer ürünlerde de benzer durumlar söz konusudur. Peki o zaman hangi ürün hangi renkteki kategoriye dahil olmuş hadi bakalım beraberce.

Kırmızı Kategori – Limon Sosu

Yukarıdaki tabloya baktığımızda Sefazade ve Kemal Kükrer limon sosu kırmızı kategoride bulunmaktadır. Sefazade limon sosu limon içermemektedir. E102, E104, E129 gibi özellikle çocuklar üzerinde etkili olan katkı maddelerini içermektedir. Kemal Kükrer ise Japonlara satılmadan önce 2018 yılına kadar 7 farklı girdiden oluşan bir ürün iken şimdilerde 17 farklı girdiden oluşan bir ürün olarak raflarda yerini almaktadır. Onunda içerisinde E104 kinolin sarısı, E320 BHA, E211 sodyum benzoat gibi birçok katkı maddesi bulunmaktadır.

Sarı Renk – Limon Sosu

Sarı renkte ise Doğanay Nare, Vefa Bozacısı ve Fersan limon sosları bulunmaktadır. Bu ürünlerin içerisinde özellikle çocuklar üzerinde zararlı etkileri olabilecek girdiler bulunmamaktadır.

Yeşil Renk – %100 Limon Suyu

Yeşil renkte ise Doğanay Nare ve Tatki %100 limon suları bulunmaktadır. Bunlardan Doğanay iyi olan, Tatki ise daha iyi olan ürünlerdir. Doğanay Nare ürünü çok yüksek kapasitelerde üretim yapılması nedeni ile endüstriyel olarak üretilmektedir. Bu da bazı dezavantajlar getirmektedir. Konsantreden üretim, ısıl işlem uygulama gibi durumlar söz konusu olabilmektedir. Avantajı ise satış ağı ve ulaşma kolaylığıdır. Tercih sizindir😉

Not: Tatki markasını üreten Arolez Gıda’nın 2021 Şubat ayında bir kısmı Dubai merkezli Masterbaker firmasına satıldı. Haberin tamamını okumak için tıklayınız.

Nar ekşisi kıyaslaması yazısına ulaşmak için tıklayınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir