Haribo

🔸Jelatin incelemelerimize herkesin merak ettiği, domuz jelatini kullandığı konusunda çoğu zaman spekülasyonların ortasında kalan, kitapçısından, ayakkabıcısına kadar hazır ve sağlıksız gıdanın bulunmaması gereken her türlü ortamda satılan bir markadan bahsedeceğiz, Haribo🕵
🔸Haribo firmasından kısaca bahsedecek olursak eğer, Almanya’da 1920 senesinde kurulan ve 2001 senesinde Pamir Gıdayı satın alarak Türkiye pazarına giren küresel bir şirkettir. Hadi Haribo ile ilgili iddaalar ve gerçekleri teker teker incelemeye başlayalım
1. En önemlisi ve en çok merak edilenden ilk olarak bahsedecek olursak eğer, Haribo helal mi❓
web sitesinde 3 adet helal sertifikası bulunmaktadır. Bunlar European Institute of Halal Certification (EHZ), MUI (Majelis Ulama Indonesia) ve Türk Standartları Enstitüsü (TSE). EHZ sertifikası daha geçen haftaya kadar 8 ay geçmesine rağmen güncellenmemiş bir sertifikaydı, fakat şimdi güncellenmiş gözüküyor. EHZ denilen firma kendinin Dünya Helal Gıda Konseyi (WHFC) diye bir topluluk tarafından tanındığını iddaa eden bir kuruluş, fakat WHFC’nin web sitesinde EHZ’nin ismi dahi geçmiyor! Diğer bir firma MUI adında ve İstanbul’dan 9.500 km. uzakta olan bir firma! Düzenli olarak denetleme yapacak bir helal gıda firması neden bu kadar uzaktan seçilirse(❗), bir diğeri ise TSE.

Haribo Alman İcra Kurulu Üyesi Peter Mantel’in, Yeni Şafak’la yaptığı ve Haziran 2017’de güncellenen bir röportajda, Haribo’nun Avrupa’da deli dana hastalığından korktukları için #jelatin hammaddesi olarak ekseriyeti domuz ürünleri kullandıklarından bahsetmektedir. Türkiye’de ise Brezilya’dan ‘Gelita do Brasil Ltda’ firmasından ithal ettikleri helal (!) sığır jelatinini ve İspanya’dan ithal ettikleri helal (!) tavuk jelatinini kullanıyorlarmış. Tabii son zamanlarda Türkiyede açılan jelatin fabrikalarından alıyorlar ürünlerini ekseriyetle. Aynı kişi yumuşak şekerleme sektöründe bazı firmaların ise Hindistan’dan ne idüğü belirsiz ucuz jelatin ithal ettiklerini bildiğini söylüyor.
Fakat aynı Haribo Türkiye’de ürettiği balık jelatinli (en garanti helal olanı) Hariboları ise Musevi başhahamları tarafından çok sıkı şekilde denetlenen Kosher sertifikasını alarak İsrail’e ürün ihraç etmektedirler!

2. Firmanın diğer bir olayı ise çalışma koşulları. 2016 senesinde 200 kadar Haribo işçisi 1 hafta kadar protestoda bulundu. Ekim 2017’de Alman televizyonu ARD, Brezilya’da çocuk işçilerin su içmesine bile izin verilmeden insanlık dışı şartlarda karnauba mumu (Brezilya hurmasından elde edilen ve şekerlemelerde kullanılan jel madde) için çalıştıklarını belgelde gösterdi. Aynı belgeselde jelatin üretimi için kullanılan Alman çiftliklerindeki domuzların, kötü muamele gördüğü iddialarında bulundu!
3. Özellikle ekonomik krizde olduğumuz bu kritik zamanlarda, yabanci firmalarin (guya ihracatla ulkeye soktuklari paralari dolar veya euro olarak kendi ulkelerine tasimaktalar) urunlerinin tuketilmesi konusu iyi dusunmeliyiz!
4. Çok tatlı renkli ayıcıkları olan bu güzel (!) firmanın ürünlerini tüketip tüketmemeyi ise sizlere bırakıyoruz…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir