🔹 Dünya ortalamasının 2 katı, Avrupa ortalamasının 3 katı kadar diyabet hastamız var (Türk Diyabet Vakfı-2018 verisi). Nüfusa göre Avrupa’da obezitede 1. sıradayız (Türkiye Obezite Araştırma Derneği-2019 verisi). Ülkemizde her sene 160 bin yeni kanser vakası teşhis ediliyor (Türk Tıbbi Onkoloji Derneği-2020 verisi).
🔹 Koca koca şehir hastaneleri yapıyoruz, her yere tıp fakülteleri açtık, eczaneler koyduk, sigorta tarafından da birçok ilaç karşılanıyor ama her geçen gün hastalıklar artıyor. Halbuki her şeyin başı beslenme değil mi? Beslenmemizi düzenleyip (sünnet merkezli) çöp gıdalardan kurtulsak ve tamamlayıcı tıptan da faydalansak emin olun belki birçok ilaç şirketi, hastane ve eczane kapanacak. Fakat takdir edersiniz ki bunu küresel ilaç şirketleri kesinlikle istemez❗ Bu sektör günden güne büyüyorsa ve yabancı markalar (dünyadaki en büyük ilaç şirketlerinin birçoğu Türkiye’de üretim de yapmaktadır) Türkiye’de ki bu pazarı görüp akbabalar gibi başımıza üşüşüp bizim şirketlerimizi satın almaya çalışıyorsa bizim de bu konuda uyanık olmamız lazım gelir❗ Şimdi bakalım son zamanlarda hangi yerli ilaç firmaları yabancı markalar tarafından satın alınmış😉
1. Deva İlaç: Çok Uluslu: Amoklavin, Devit 3 ve Silverdin gibi ürünler üreten firma 2006 yılında çok uluslu Eastpharma ilaç fonuna satıldı.
2. İbrahim Etem Ulagay İlaç Sanayi: 2001 yılında hisselerinin %62’sini İTALYA’nın bir numaralı ilaç üreticisi Menarini ilaç şirketi sattı.
3. Mustafa Nevzat İlaç Sanayi: İsmi Gensenta olarak değiştirildi. 2012 yılında ABD’li biyoteknoloji şirketi Amgen firmasına satıldı.
4. Sanovel: Tadelle, Sarelle ve Pernigotti gibi ürünleri üreten Toksöz Gruba ait idi. 28 Ocak 2020’de %30’u LÜKSEMBURG merkezli Yamma Investments’a satıldı.
5. Eczacıbaşı: 2007 yılında Eczacıbaşı İlaç, Eczacıbaşı Sağlık ile Özgün Kimya’nın yüzde 75 hissesini ÇEK Zentiva’ya sattı. Ayriyeten 2019 yılında da Eczacı Shire Sağlık Ürünlerini İSVİÇRE menşeli Baxalta GmbH firmasına sattı
🔵 İlaç sektöründe Abdi İbrahim ve Koçak Farma gibi Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu arasında yer alan yerli firmaları da yer almaktadır.
Lakin sektörün yaklaşık %70’inin yabancı firmalara ait olduğu söylenmektedir. Aşıların içeriğinde ki sıkıntılardan dolayı bugün nasıl yerli ve milli aşı gündemdeyse, ilaçların ve hammaddelerin de helal haram bilinci içerisinde Allah korkusu ile yerli firmalar tarafından üretilmesi gerekmektedir.