Yağlı Kağıtlar Helal Mi?

Evde Ekmek Yapımı – 3. KısımYağlı Kağıtlar

🔹 Yağlı kağıtlar domuz yağı içerir mi? Yağlı kağıtlar helal mi? Yağlı kağıt mı pişirme kağıdı mı demeliyiz? Yağlı kağıtlar trans yağ içerir mi? Pişirme kağıtları ağartılıyor mu? Ağartılanlar dioksin mi içeriyor? Bu ve bunlar gibi birçok sorunun cevabını bulabileceğiniz yazımızı okumadan geçmeyin❗

Yağlı Kağıtlar Domuz Yağı ve Trans Yağ İçeriyor Mu?

🔹 En çok merak edilen ve doğru bilinen yanlış şu ki yağlı kağıdın içerisinde hayvansal ya da bitkisel herhangi bir yağ bulunmamaktadır❗ Yağlı kağıt ya da daha doğru bir tabirle pişirme kağıdına yağlı görünen dokuyu ve görüntüyü veren şey silikonize maddelerdir. Silikonize madde olarak ise en yaygın kullanılanları vaks, mum, reçine, kromstearat ve diyamant (zararlı) gibi endüstriyel yağ olarak isimlendirilen katkı maddeleridir.

Yağlı Kağıtlar Helal Mi?

Taradığımız sayısız yerli ve yabancı kaynaktan ve firmalarla yaptığımız mailleşmelerden edindiğimiz izlenime göre pişirme kağıtlarında helallikle ilgili bir sıkıntı (Türkiye için) gözükmemektedir. Allahu alem. Hatta pişirme kağıtlarının domuz yağı içerdiği konusu gündeme getirilince 2013 senesinde COOK-Sedat Tahir A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Tiritoğlu piyasadaki 17 farklı markaya Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü laboratuvarlarında uluslararası standart normlarına göre detaylı analiz yaptırıyor. Analiz sonuçlarına göre domuz yağı veya trans yağ gibi yağlar içermediği tescilleniyor.

Pişirme Kağıtları Sağlıklı Mı?

🔹 Konu ile detaylı ilgilenen hassas insanların asıl kafasını kurcalayan konu ise sağlık konusu. Bunun nedenleri ise pişirme kağıtlarının ağartılması (beyazlatılması), içerdiği iddia edilen dioksin ve yine iddia edilen zararlı maddeler. Ağartılmamış, ağartılmış helal sertifikalı ve ağartılmış sertifikasız ürünler olmak üzere pişirme kağıtlarını biz 3’e ayırıyoruz.

  1. Ağartılmış ve helal sertifikası olmayanlar: Silikonize karışımda zararlı maddeler içerme ihtimali bulunmaktadır. Bim, A101 ve Şok başta olmak üzere birçok marketin fason olarak ürettirdiği kendi ürünleri.
  2. Ağartılmış ve helal sertifikalı ürünler: Silikonize karışımda zararlı madde olmadığına ve denetlendiklerine inandığımız fakat yüksek ısılarda dioksin (çok zararlı kanserojen) oluşma ihtimali iddia edilen ürünler.
    Cook (avacert helal sertifikası)
    Koroplast (ürünün üzerinde halal food authority logosu var sitesinde ise aston mayer sertifikası var)
    Sera (TSE helal) ürünleri
  3. Ağartılmamış Ürünler: Zararlı ürün içermeyen ve dioksin oluşturmayan ürünler. Cook ve Parex Natura ürünleri.

🔹 Bazı sayfalar borcam ya da demir döküm tava gibi ürünleri önceden ısıtılmış fırında biraz ısıttıktan sonra çok ince bir yağ dökülmesinin yağlı kağıt görevi gördüğünü söylemektedir. Bu da bir yöntemdir. Kabul. Ağartılmamış ürünler (cook ve parex) kabul. Bir de ağartılmış olmasına rağmen helal sertifikalı olan ürünlerin de dioksin (bir grup kimyasal bileşik olup karbon, hidrojen, klor ve oksijen atomlarından oluşmaktadır ve plastiklerin ısı ve sıcak suyla temas etmesi sonucu üretilmektedir. Çok zararlıdır) içerme ihtimaline karşın bununla ilgili net bir bilimsel kaynak olmadığı ve söylem olarak kaldığı için kabul. Fakat helal sertifikasız ürünler güven vermedikleri için kullanılmaması daha yerinde olur. Burada ki seçeneklerden hassasiyetine göre herkes kendi hissesine düşeni tercih edebilir veya etmeyebilir.

Her şeyin en doğrusunu bilen yalnızca Allah Teala’dır.

Evde Ekmek Yapımı – 1. Kısım – Unlar
Evde Ekmek Yapımı – 2. Kısım – Mayalar

Bu arada bayram namazı, silai rahim, bayram hutbesi… gibi noksanlıklarla geçirdiğimiz bu hüzünlü Bayramı Mevla hayra tebdil eylesin. Bu mübarek günlerde Rabbimizin azabından korkup Rahmetini umarak bol bol dua edelim inşallah

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir