🔹 En son paylaşımımız da aleni olarak domuz içeren ilaçları (Haram İçerikli İlaçlar) paylaşmıştık. Bu paylaşım ile birlikte gördük ki birçok kardeşimiz bu ilaçlardan bilmeden kullanmışlar. Bilerek kullananlar da ya içleri rahat etmeyerek devam etmiş ya da öğrendikten sonra çöpe atıp ilacı bırakmışlar. Peki böyle bir durumla (muadili olmayan bir ilaçla) karşılaştığımız zaman bir müslüman olarak ne yapmamız gerekiyor❓
🔹Bu konu ile ilgili sizlere 5 farklı kurum ve kaynaktan bilgi aktarıcaz😉
1️⃣”O, size yalnız şunları haram kıldı: Ölü hayvan, kan, domuz eti, bir de Allah’tan başkası adına kesilen hayvanlar. Sonra kim bunlardan yemeye mecbur kalırsa, başkasının hakkına tecavüz etmemek ve zaruret ölçüsünü geçmemek şartıyla ona da bir günah yükletilmez…” (Bakara, 173)
2️⃣ Diyanet İşleri Başkanlığı: Necmettin Nursaçan (Eski Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı) “Domuz ve ürünleri kesinlikle haramdır fakat bir ilaç da diyelim ki domuzdan bir şey var doktor zaruret olduğunu ve bir alternatifi olmadığını ve illa tedavi için bu ilacın kullanılması gerektiğini söylediyse kullanabiliriz. Alternatifi varsa kesinlikle bu ürünü kullanamayız! Müslümanlar kullanacakları ilaçların içinde neler olduğunu mutlaka sorupta öğrensinler” diyor.
3️⃣Mecelle: 1868-1876 seneleri arasında Ahmet Cevdet Paşa başkanlığında bulunan bir komisyon tarafından derlenen İslami özel hukuk (medeni hukuk) kuralları kodeksidir.
Madde 21- Zaruretler, memnu olan şeyleri mübah kılar. (Zaruretler yasaklanan şeyleri mubah kılar)
Madde 22- Zaruretler kendi miktarlarınca takdir olunur. (Zaruretler, kendi derecelerine göre ölçülürler)
Eğer muadili olmayan ve ehil (maharet sahibi) bir doktor tarafından yazılan bir ilaçsa tüketilebilir ama muadili (alternatifi) bulunursa o zaman tüketilemez denilmektedir.
4️⃣ ilmihal.com.tr: Fatih Kalender hoca İsmailağa Fıkıh Kurulu Üyesidir. “Helal yoldan alternatifi olmayan, fayda vereceği garanti olan, güvenilir olan doktorlar tarafından yazılan haram içerikli ilaçlar tüketilebilirler.”
5️⃣ fetvameclisi.com: Nureddin Yıldız hoca Sosyal doku vakfı kurucudur. Doktorun önerdiği, ilaç olarak imal edilmiş (üretilmiş) ve alternatifi bulunmayan nesnelerde esasen haram olan bir maddenin bulunması durumu kullanılmasını engellemez. Ortada ilaç düzeyinde bir zaruret bulunduğu zaman kullanabiliriz. Keyfi (arzuya bağlı) olan kullanımlar ise buna dahil değildir.
✔️Hülasa: Alternatifi olmayan haram içerikli ilaçlar güvenilir doktorlar tarafından önerilirse tüketilebileceği söylenmektedir❗
⛔ Not: Daha bilinçli tüketiciler olup ta üreticilerden, doktorlardan ve eczacılardan helal içerikli olan ilaçlar talep edersek bu işler düzelebilir. Helal haram ver Allah’ım senin kulun yer Allah’ım dersek bu işler düzelmez.
Fi Emanillah✋