Süt Kreması Karşılaştırması

Dondurma yapımında, çorbalarda, salatalarda, tatlılarda, çikolata soslarında, makarna, tavuk ve mantar yemekleri gibi birçok alanda kullanılmakta olup evlerin vazgeçilmezidir. Marketlerde 200 gramlık standart paketlerde satılmaktadır. Yemeğe kıvam ve lezzet katmak için kullanılmaktadır. Evet evet bildiniz süt kreması

🔹 Her markette kolaylıkla bulunabilen süt kreması konusunda bir süredir gelen talepler vardı. Biz de masumane bir şekilde nasılsa sütten üretilmiyor mu, en fazla içinde ne olabilir ki dedik ve yanıldık 🤦‍♂️ İçinde hayvansal da olabilen yağ asitlerinin mono ve digliseritleri gibi birçok maddeden tutun da tam hidrojenize bitkisel yağ (margarin), E440 Pektin (toz hali helal olup, sıvı halinde etil alkol kullanılabildiğinden üreticiden net bilgi almak gerekir) ve E407 Karragenan (deniz yosunlarından elde edilen bir kıvam arttırıcı olup hayvan deneylerinde enflamasyon, bağırsak tümörü ve ülser gibi etkileri olduğuna yönelik araştırmalar mevcuttur) gibi birçok madde içermektedir❗

Biz de hangi markayı seçmemiz gerektiği ile ilgili renkli tablolarımızı burada da kullandık.

🔹 Kırmızı renk: Haram olduğu kanıtlanmış içerik. Kremalarda denk gelmedi.
Sarı renk: Vücuda zararlı ya da şüpheli girdiler içeren kremaları,
Turuncu renk: Vücuda zararlı, şüpheli veya haram bir girdi bulunmamaktadır. Helal sertifikası yok. Firma beyanına göre şüpheli girdiler de güvenilir içeriğe sahip,
Yeşil renk: Helal ürünleri ifade etmektedir.

Hangi Süt Kreması Markası Hangi Renk

🔹 Bu renklendirme sistemine göre Sek, İçim Şef, İçim Krema, Mis, Pakmaya, Sütaş, Tikveşli, Dost ve Pınar markaları sarı kategoride olup Birşah markası turuncu kategoridedir.
İçerisinde en fazla zararlı ve şüpheli maddeyi barındıran ürün Pakmaya kreması oldu.
İçerisinde E407 Karragenan (zararlı) barındırmayan fakat sarı kategoride kalan tek ürün İçim Şef (%18 süt yağı) oldu (içerisinde pektin var. firma tarafından net bir bilgi alamadık. fakat helalliğine dair net bir bilgi alınırsa turuncuya yükselebilir)
Firma beyanına göre içerisinde zararlı ve şüpheli bir gıda bulunmayan tek ürün ise A101’lerde satılan ve Danone Tikveşli tarafından üretilen Birşah Krema olmuştur.

Hülasa

🔹 Piyasada bilindik markalar arasında %100 güvenilir ve helal sertifikasına sahip bir ürün maalesef bulamadık. Fakat hiç sorun değil. Zaten dışarda satılan kremalar hep UHT sütlerden, hiçbirisi çiğ sütten değil❗ Hal böyle olunca süt kreması gibi lezzet verici bir ürünü dışarıdan almak bize pek mantıklı gelmedi. Neden mi? Çünkü evde yapması muhtemel en kolay ürünlerin başında gelmektedir. Yapılacak tek şey çiğ sütün kaymağını alıp mikserle çırpmak. Bu kadar mı diyebilirsiniz ama cidden bu kadar. Tarif lazım olanlar @cahidesultan gibi birçok hesaptan süt kreması tarifine kolaylıkla ulaşabilirsiniz. İlla da dışarıdan almak isteyenler Birşah kremayı alabilir, fakat gönül ister ki ihtiyacı olan herkes evinde yapsın…
Fi emanillah✋

Helal sertifikalı sütler

8 thoughts on “Süt Kreması Karşılaştırması

  1. Birşah markasında da yağ asitlerinin mono ve digisertileri var. O nasıl turuncu oldu anlayamadım.

    1. firma şifahen bitkisel olduğunu iletti. diğer firmalar böyle bir şey iletmediği için böyle oldu. ayrıca diğer firmalar iletse bile karragenan var onlarda. birşahta yok

  2. Sütaş müşyeri hizmetlerini aradığımda dünya helal birliğinden helal sertifikalarının bulunduğunu ilettiler, bu şekilde bütün firmaları aradınız mı?

    1. Sütaş firmasının sütlerinde ve kaşar gibi bazı ürünlerinde Dünya Helal Birliği tarafından verilmiş helal sertifikası bulunmaktadır. Doğrudur. Kremalar konusunda ise içerisinde bulunan sodyum aljinat ve karragenan bulunduğu için bazı firmalar bu ürünleri içeren firmalara sertifika vermiyorlar. Helal bir ürün olabilir ama işin tayyiblik kısmının da iyi değerlendirilmesi gerekmektedir.

    1. Zaten güvenilir olanı kendinizin kendi kremanızı üretmesidir. En güveniliri budur. Lakin illa hazır krema tüketenler vardır aramızda. Bari alırken bu bilgilere dikkat edipte öyle diye paylaşılmış bir yazı bu efendim

  3. Icim markasinin gimdes helal sertifikasi olduğunu biliyorum. Gimdes in markalari icinde yer aliyor ama siz bu şekilde belirtmemissiniz neden acaba ?

    1. Gimdes helal sertifikasını marka bazlı değil ürün bazlı veriyor. İçim markasının da sütü, tereyağı, yoğurdu sertifikalı evet ama süt kreması sertifikalı değil. Neredeyse 400’den fazla ürünü Gimdes tarafından sertifikalanmış olan Afia markasının bile sertifikasız ürünü vardır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir