SMIIC

İslam Ülkeleri Standartları ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC), İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ülkeleri için gerekli mekanizmaları geliştiren bir enstitü olarak, Üye Devletlerde yeni standartlar belirlemeyi ve ticaretin önündeki teknik engelleri ortadan kaldırarak aralarındaki ticareti artırmayı amaçlamaktadır. . Enstitü ayrıca, sertifikaların karşılıklı tanınmasından başlayarak Üye Devletler arasında malzeme, mamul mal ve ürün değişimini hızlandırmak amacıyla uygunluk değerlendirme planları oluşturmayı amaçlamaktadır.

SMIIC ayrıca Üye Devletler arasında metroloji, laboratuar testi ve standardizasyon faaliyetlerinde tekdüzelik sağlamayı ve standartlaştırma ve metroloji alanında İKT Üyelerine eğitim ve öğretim ve teknik yardım sağlamayı amaçlamaktadır. Bu nedenle, Enstitü kısmen veya tamamen standardizasyon, metroloji veya ilgili alanlarla ilgilenen diğer bölgesel ve uluslararası kuruluşlarla işbirliği yapabilir.

SMIIC, merkezi İstanbul‘dadır. SMIIC, resmi olarak 02-03 Ağustos 2010 tarihinde Ankara‘da yapılan ilk açılış Genel Kurul toplantısıyla kurulmuştur. 2019 yılı Ekim ayı itibariyle 37 tam üyesi ve 2 gözlemci üyesi bulunmaktadır.

ÜLKE

SERTİFİKA KURULUŞU

Afghanistan

ANSA

Algeria

IANOR

Azerbaijan (S)

AZSTAND

Benin

ANM

Burkina Faso

ABNORM

Cameroon

ANOR

Côte d’Ivoire

CODINORM

Djibouti

DJI

Egypt

EOS

Gabon

AGANOR

Gambia

TGSB

Guinea

IGNM

Iran

ISIRI

Iraq

COSQC

Jordan

JSMO

Kazakhstan

KAZMEMST

Kyrgyz Republic

CSM

Lebanon

LIBNOR

Libya

LNCSM

Malaysia

DSM

Mali

AMANORM

Mauritania

DNPQ

Morocco

IMANOR

Niger

DNPQM

Pakistan

PSQCA

Palestine

PSI

Qatar

QS

Saudi Arabia

SASO

Senegal

ASN

Somalia

SOMALIA

Sudan

SSMO

Suriname

SSB

Tunisia

INNORPI

Turkey

TSE

Uganda

UNBS

United Arab Emirates

ESMA

Uzbekistan

UZSTANDARD

Bosnia & Herzegovina

BAS – Gözlemci

Thailand

HSIT – Gözlemci

 

SMIIC’in Ana Amaçları

1) Uyumlaştırılmış standardlar geliştirerek İİT üyesi ülkeler arasında dış ticaretin önündeki teknik engelleri kaldırmak.

2) OIC/SMIIC Standardlarını oluşturarak bunların vereceği yararlardan İİT üye ülkelerinin en fazla şekilde faydalanmasını sağlamak.

3) Standardizasyon, Metroloji, laboratuvar, deneyler ve akreditasyon konusunda tek düzelik/homojenlik sağlamak.

4) Standard kurumları olmayan İİT üye ülkelerine ilk etapta teknik destek sağlamak ve uzun vadede bu kendi kurumlarını kurup rekabet edecek düzeye gelmelerine yardım etmek.