Şekersiz Sakız Çeşitleri – Karpuz Aromalı Sakızlar Helal Mi?

Yaz aylarının vazgeçilmezi olan karpuz, mayıs ayı gibi yavaştan İran üzerinden ülkemize girer. Eylül ayı gibi de son hasatlarını tüketiriz. Peki ya marketlerde karşılaştığımız üzerinde karpuz, çilek, muz… gibi resimler olan ürünleri.
Merak etmeyin onların bir mevsimi yok ve yılın istediğiniz zamanı, dünyanın her yerinde kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Çünkü bunların ekseriyeti aroma❗ Şekersiz sakız – Tatlandırıcılı sakızlar.

Aroma dediğimiz şey genellikle yağ bazlı olması nedeniyle alkol ile çözülen, su bazlı bile olsa kimyasal yollarla laboratuvar ortamında üretilir. Bir aroma bağımlısı diyor ki: “Benim başta muz olmak üzere birçok ürüne alerjim var. Bu yüzden ürünün gerçeğini değil aromasını tüketebiliyorum. Aromaların kokusu ve tadı gerçeğinden çok daha güzel.”

Karpuz mevsiminin sonu gelmiş olabilir ama aromasının sonu gelmedi. Bu yüzden A101’de kasa önünde satılan karpuz aromalı sakızlara hep birlikte bir bakalım istedik. Vivident karpuz aromalı tatlandırıcılı sakız, First sensations karpuz aromalı sakız ve Vegilet karpuz aromalı şekersiz sakız.

Haram, şüpheli ve zararlı maddeleri paylaştığımız 3’lü gönderilerimizde bahsettiğimiz üzere E120 karmin ve E904 şellak gibi böcek içerikli katkı maddelerini gördüğümüzde o ürünlerden uzak durmamız gerektiğini bilmemiz gerekir. Son 8-10 yılda onlarca firma bu girdileri çıkarmasına rağmen halen nasıl kullanan olur hayret doğrusu! Gliserol, soya lesitini, yağ asitlerinin mono ve digliseritleri ve lesitinler gibi hayvansal veya GDO’lu olabilen içeriklere de dikkat etmek gerekir. Bilhassa Efendimizin “Şüpheli şeylerden her kim sakınırsa, dinini ve ırzını kurtarmış olur.” hadisine muhatap olduğumuzu düşünüyorsak dikkat edelim. Gıda endüstrisinin en güzel hilelerinden olan şekersiz deyipte içerisine ne kadar kanserojen ve zararlı tatlandırıcı varsa doldurması durumu burada da karşımıza çıkıyor. Ne de olsa şeker olmayınca sağlıklı ve kalorisiz oluyordu değil mi⁉️

Not 1

Çok merak ediliyor. Sakızı yutmuyorum yine de bu zararlı maddeler vücuduma girer mi? Sakız mayasını yutmasanız da 10-15 dakika sonra ilk andaki tadı, kokusu ve lezzeti kalıyor mu? Peki nereye gidiyorlar?

Not 2

Fenilalanin kaynağı içerir yazmasının nedeni ise Aspartam maddesi 30 dereceden sonra, önce Fenilalanine daha sonra kanserojen etki oluşturan Formaldehite parçalanmasıdır‼️

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir