2020 Yılının 2. Taklit ve Tağşiş Listesi Yayınlandı

Tarım ve Orman Bakanlığı, son 1 ayda art arda ikinci kez taklit ve tağşiş yapan firmaları ve o firmalara ait markaları liste halinde yayınladı. 13 Ocak 2020‘de 229 firmaya ait 386 parti ürünü yayınlamıştı, 14 Şubat 2020 tarihinde ise 74 firmaya ait 99 parti ürünü yayınladı.

Bu ürünlerden 69 parti ürün taklit ve tağşiş kapsamında, 30 parti ürün ise ilaç etken maddesi tespit edildiği için kamuoyu ile paylaşıldı.

  • Et ve Et Ürünleri: 22 firmanın 25 parti ürünü
  • Süt ve Süt Ürünleri: 17 firmanın 19 parti ürünü
  • Takviye Edici Gıdalar vb. Ürünler: 9 firmanın 15 parti ürünü
  • Alkollü İçecekler: 1 firmanın 1 parti ürünü
  • Alkolsüz İçecekler: 5 firmanın 5 parti ürünü
  • Arıcılık Ürünleri: 2 firmanın 5 parti ürünü
  • Baharat ve Çeşni Vericiler: 1 firmanın 1 parti ürünü
  • Bitki, Çay ve Kahve Ürünleri: 6 firmanın 7 parti ürünü
  • Bitkisel Yağ ve Margarin: 9 firmanın 14 parti ürünü
  • Enerji İçecekleri: 1 firmanın 1 parti ürünü
  • Çikolata ve Kakao Ürünleri: 3 firmanın 6 parti ürününde uygunsuzluk tespit edildi.

Peki özetle neler yemişiz;
Bal yerine sanayi tipi glukoz ve fruktoz

Kırmızı toz biber yerine gıda boyası

Zeytinyağlarında tohum yağları ve düşük kaliteli zeytinyağ karıştırılması

Köfte, sucuk, kıyma ve pide harcının kırmızı etten yapılmak yerine kanatlı eti, sakatat, deri dokusu ve tek tırnaklı eti (at, eşek, katır, bardo, zebra, domuz) yapıldığı

Süt ve süt ürünleri yerine natamisin (E235), bitkisel yağ ve nişastaları

Bu liste de diğer listelerde ki gibi Müslüman ülkemizde olmaması gereken bir tabloyu ortaya koymaktadır. Lakin her zaman bahsettiğimiz gibi eğer cezalar arttırılırsa bu tür olaylara tevessül etmek isteyen birçok kişi/firma anında geri adım atar. Bu düzenlemeleri de Tarım ve Orman Bakanlığı getirmek zorundadır. Yoksa bu olay firmaların yanına kar kalmaktadır. Ocak 2020’de Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli, taklit ve tağşişle mücadele konusunda, “Mevcut mevzuatta caydırıcı bir ceza yok. En yüksek mertebeden mevzuata göre ceza veriyoruz. Ama caydırıcı olmuyor. Firmalar ödedikleri cezalardan daha çok para kazandıkları için devam ediyorlar. Bunu da farklı isimler altında, farklı şirketler ve farklı adresler altında yapabiliyorlar” açıklamasında bulundu. 

Örneğin; 12.10.2019 tarihindeki taklit ve tağşiş (bir şeyin içine başka bir madde karıştırma) listesinde Savola Gıda (Yudum, Sırma ve Egemden’in üreticisi-Suudi Arabistan’ın) Yudum Egemden markası ile düşük kaliteli zeytinyağı karıştırdığı için listeye girmişti.

Şimdi de 14.02.2020 tarihinde Sırma markası ile düşük kaliteli zeytinyağı karıştırdığı için listeye girdi.

Elin Suudi Arabistan firması gelecek ülkemizde böyle düzenbazlık yapacak, bizde buna göz yumacağız ve 9000 şubesi olan A101 gibi marketlerimizle destekleyeceğiz. Pes doğrusu!

Kamuoyu_Duyurusu_2020-2-min

Not: 2 firma mükerrerdir. Örneğin Çeşme Süt ve Tarım Ürünleri San. Tic. Paz. Ltd. Şti. hem bal listesinde hem de süt listesinde bulunmaktadır.

3 thoughts on “2020 Yılının 2. Taklit ve Tağşiş Listesi Yayınlandı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir